1.KEŞİF YAPIN.
Bir düğün fotoğrafçısı olarak öncelikle etrafı keşfedin, ışık hakkında fikir sahibi olun ve iyi fotoğraflar çekebileceğiniz noktaları bulun. Gelin ve damatın çekim için hangi lokasyonları tercih ettiği hakkında onlarla önceden görüşmüş olmalısınız. Düğün gününden önce çekim yapacağınız alanı gözden geçirin ve onların isteklerine göre elde edebileceğiniz en iyi fotoğrafları kurgulayın. Beklenmedik durumlar ya da sert hava şartları için birkaç farklı plan yapmayı unutmayın.
2. EKİPMANINIZI KENDİNİZDEN İYİ TANIYIN.
Bir fotoğrafçı olarak kullandığınız ekipmana tamamen hakim olmalısınız. Düğün günü yeni ekipman denemek için kesinlikle iyi bir zaman değil. Pratiğinizi gelin ve damat üzerinde yapmayın. Eğer yeni bir ekipman aldıysanız birkaç gün önce deneyin. Düzgün çalıştığından emin olun ve düğün günü bir aksilik çıkması ihtimaline karşı hazırlıklı olun.
Son model bir fotoğraf makinesine sahip olmakla onu gerçekte nasıl kullanacağını bilmek arasında çok büyük bir fark var. Bilgi eksikliğinizi kapatacak bir lens ya da kamera yok. Bu yüzden bir düğün fotoğrafçılığı işini üstlenmeden önce temel bilgilerinizi bir gözden geçirin. Bunlar sadece kullandığınız ekipmanla ilgili değil; kompozisyon oluşturma, ışığı doğru kullanma, farklı vücut tipleriyle portre çekme gibi konular da olmalı.
3. IŞIĞA HAKİM OLUN.
Işık olmasaydı fotoğraf da olmazdı hayat da. Her düğün fotoğrafçısı ışığa farklı şekilde yaklaşır. Bir sahnedeki ışığı kontrol ve manipüle etmek için sınırsız imkanlar vardır. Hatta bunların bazıları doğa tarafından bize sağlanır.
Bir düğün fotoğrafçısı olarak birden fazla ışık kaynağı kullanmaya özen gösterin. Mevcut olan ışığı iyi tanıyın ve iyi idare etmeye çalışın. Ancak aynı zamanda doğal ışıkla yapay ışığı beraber kullanmayı da pratik edin.
Işığı daha iyi öğrenmek için kameranızı gittiğiniz her yere götürün ve hemen hemen her ışıkta fotoğraf çekerek en iyi pozlamayı elde etmeye çalışın. Bu hem fotoğrafları düzenlerken size çok vakit kazandıracaktır hem önemli anları çekerken kurtarılamaz durumda olan fotoğraf çekmenizi önleyecektir.
4. KOMPOZİSYONA DİKKAT EDİN.
İyi bir kompozisyon oluşturmak bazıları için çocuk oyuncağıdır. Diğerleri içinse bu öğrenilmesi ve üzerinde çalışılması gereken bir beceridir. Düğün günleri çok telaşlı olur ama siz bir düğün fotoğrafçısı olarak yavaşlamayı ve dikkatli olmayı unutmayın. Deklanşöre basmadan önce fotoğrafı mahvedebilecek küçük detaylar olma ihtimaline karşı kompozisyonunuza bir göz atın. Harika bir fotoğraf çektiğinizi düşünürken damadın kafasından bir ağaç dalı çıktığını görmekten daha kötüsü olamaz herhalde.
5. DOSYALARINIZI MUTLAKA YEDEKLEYİN.
Fotoğrafları mutlaka yedekleyin. Bir kere yedeklemek yeterli değil, yedeğinizin yedeği olmalı. Depolama işini ciddiye almalısınız çünkü bütün gün çektiğiniz fotoğrafların başına bir şey gelirse bayağı tatsız olur. Çevrimiçi bulut depolama sistemlerinin yanında çevrimdışı bir şekilde de fotoğrafları koruyun. Lightroom kataloglarınızı da yenilemeyi unutmayın. O kadar uğraşıp düzenlediğiniz fotoğrafları kaybetmeniz hoş olmaz.
6. YANINIZDA YEDEK EKİPMAN BULUNDURUN.
Bildiğimiz üzere kameralar kul yapımı, belli bir ömürleri var. En kötü şeyler de hep en olmaması gereken zamanlarda başımıza gelir malum. Kameranızın en özel anı çekerken tutukluk yapması gibi bir ihtimale karşı yanınızda mutlaka yedek ekipman bulundurun. Düğün günü misafirler arasında çok iyi kameraları olanlar mutlaka olacaktır, onlardan ödünç almak istemezsiniz :). Lens değiştirmek yerine birkaç tane kamera kullanırsanız düğün gününün hızına yetişmek daha kolay olur. Ancak bir düğün fotoğrafçısının en temelde yapması gereken şey ekipmanını çok iyi tanımak ve başına bazı sorunlar geldiğinde bunu nasıl çözeceğini bilmek.
7. EŞYALARINIZI İYİ ORGANİZE EDİN.
Ağır olan ekipmanlarınızı kullanmayacağınız zaman koyabileceğiniz misafirlerin yolunun üstünde olmayan bir yer ayarlayın. Biri küçük, biri büyük olmak üzere iki tane kamera çantası getirebilirsiniz. Küçük olanı tören sırasında rahatça kullanın. Büyük olanda da ihtiyaç duyabileceğiniz her şey olsun.
8. KENDİ TARZINIZI KATMAYI UNUTMAYIN.
Çektiğiniz her fotoğrafın, selfie olmayanların bile birer oto portre olduğu söylenir. Fotoğraf tarzınız sizin markanızın görüntüsünü tanımlar. Çok yönlülük bir fotoğrafçı için kötü bir şey değildir elbette ama düğün fotoğrafçısı imajınız üzerinde kötü etkileri olabilir.
Fotoğraf düzenlemelerinizde istikrarlı olun. Neyden hoşlandığınızı bulun ve öyle devam edin. Gelin ve damada farklı düzenleme tarzları göstermeniz onların kafasını karıştırabilir. Çiftler sizden ne beklemeleri gerektiğini bilirlerse işler, iki taraf için de kolay işler. Bunu sağlamak için tutarlı olun.
Tabii, tarzınızı korumak için uğraşırken işin eğlencesini kaçırmayın. Eğlenin, yaratıcı olun, en önemlisi düğün fotoğraflarında geleneksel olmayı unutmayın. Gelin ve damadın gülümseyerek kameraya baktıkları basit bir portrelerinin olması anneleri çok mutlu edecektir.
9. HAYALET GİBİ OLUN.
Vereceğimiz son ipucu da şöyle: Hayalet olun. Düğün fotoğrafçısı olarak alabileceğiniz en iyi iltifaf, “Orada olduğunu hatırlamıyoruz bile” denilmesidir. Eğer görünmez olursanız, bazen en iyi fotoğrafları yakalarsınız.